6 tips om ouderen met dementie en alzheimer te helpen via naamstickers

Alzheimer-image

Onderschat de kracht van naamstickers & kledinglabels niet. Zeker voor ouderen met dementie of alzheimer hebben ze een grote meerwaarde in het dagelijks functioneren. Zowel thuis als in verzorgingstehuizen. Met deze praktische tips geef je de ouderen in jouw omgeving een ruggensteuntje met geschikte naamstickers.

Het nut van visuele geheugensteuntjes

Wie te kampen heeft met dementie of alzheimer mist vaak dagelijkse routine, zoals de tanden poetsen of sokken aandoen. Dat komt enerzijds doordat ze vergeten hoe het moet, anderzijds door verwardheid die ze in de slaap- of badkamer ervaren.

Visuele geheugensteuntjes helpen deze zorgbehoevenden om dingen op de juiste plaats te leggen en later terug te vinden. Bovendien perken correcte en duidelijke labels de verwarring en aarzeling in.

6 tips voor nuttige labels bij dementie of alzheimer

1. Gebruik grote letters

Ouderen hebben vaker problemen met hun zicht. Kies daarom voor een groot, duidelijk lettertype voor een optimale leesbaarheid.

2. Voeg afbeeldingen toe

Zet je boodschap kracht bij met toepasselijke afbeeldingen. Die verduidelijken de boodschap en maken het de oudere gemakkelijker.

3. Hang de labels op de juiste hoogte

Personen die geheugenverlies hebben, ongeacht hun leeftijd, kijken een beetje naar beneden. Eerder dan op ooghoogte, hang je de naamstickers dus wat lager. In hun kijklijn. Zo ben je zeker dat ze de labels zien hangen.

4. Wijs de richting aan

Het is handig om je naamlabels aan te vullen met pijltjes of vingertjes die de weg wijzen. Los van de woorden duiden de pijltjes aan welke richting de bewoner uit moet.

5. Gebruik contrasterende kleuren

Denk vooraf na op welke achtergrond je je naamstickers gaat aanbrengen. Kies een contrasterende kleur met de muur of het voorwerp waar je ze op plaatst. Zo zijn de naamlabels goed zichtbaar en trekken ze de aandacht.

6. Hanteer vaste kleuren

Maak een kleurcode op. Gebruik per kamer een vaste kleur als achtergrond. Zo heeft de bewoner al een houvast als hij of zij de labels niet kan lezen.

Praktische voorbeelden voor labels

Elke situatie is anders. Welke labels je ophangt, toets je af aan de noden van de persoon met dementie of alzheimer. Hieronder vind je alvast enkele ideetjes voor nuttige labels.

  • Label medicatie, zodat er geen fouten mee gebeuren
  • Hang herinneringbriefjes op voor inname van medicatie of doktersafspraken
  • Sorteer kledij per soort kledingstuk en label de schuiven en kastdeuren
  • Hang labels aan toestellen, zoals de wasmachine en de droogkast, met uitleg hoe ze werken
  • Label de deuren naar kamers, zodat de zorgbehoevende zijn of haar weg vindt door het huis
  • Plaats stop-tekens aan de deur naar buiten of naar de kelder
  • Laat namen en belangrijke telefoonnummers (ook noodnummers!) achter op een papiertje naast het telefoontoestel
  • Voeg labels toe aan foto’s van mensen die vaak langs komen

Labels plakken of strijken

Labels heb je in heel wat vormen en maten. Bij MyNametags vind je handige naamstickers voor verzorgingstehuizen of om de thuissituatie te vergemakkelijken. Of ga zelf kledinglabels maken afgestemd op de noden van je senior met dementie of alzheimer. De labels zijn eenvoudig in te strijken of te plakken als een sticker. Je plakt ze op voorwerpen of zelfs op kledij. Ze blijven was na was zitten.

Deel deze post

Registreer u voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van speciale aanbiedingen, deals en nieuwe producten.

Loading

Meer om te ontdekken: